De geitjes poseren voor de nieuwe opdracht van het zoekplaatje.
De geitjes poseren voor de nieuwe opdracht van het zoekplaatje. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht? (57)

Activiteiten

SLIEDRECHT Voor veel dorpsgenoten was het verrassend dat er in ons dorp een olifant rondloopt. Misschien zijn ze daarom naar dit dier te gaan speuren. Mijn inzenders die een extra tip kregen waren in het voordeel. De verkregen tip luidde: ‘Hier tegenover staat een pand op palen.’ Met die tip kom je uit op de voormalige ‘Talk of the village.’ Het cafetaria dat op palen in de haven is gebouwd naast de plek waar vroeger de familie Borsje een patatkiosk had.

door Albert de Coster 

Tegenover deze plek staat het voormalige woonhuis van oud Boskalis topman Kraaijeveld Van Hemert. Dit pand is in 1928 gebouwd en wat voor die tijd heel modern was, was dat er voor de kinderen een speciale speelkamer was ingericht.

Het raam van die kamer was voorzien diverse dieren in glas in lood: naast de olifant is er een konijn, haan, mus, papegaai, beer, poes en een vreemd vogeltje te zien.

Een van de inzenders wist te vertellen dat zij er zo’n 60 jaar geleden als kind binnen gespeeld had met het meisje dat daar toen woonde.

Wat haar ook opviel aan het huis waren de twee voordeuren. Ze zijn niet eenvoudig vanaf de straat te zien, maar misschien dat het huis geschikt gemaakt was voor dubbele bewoning.

Een andere inzender dacht dat de topman van het voormalige familiebedrijf Boskalis van huis uit gewoon Van Hemert heette, maar er later de achternaam van zijn moeder bij heeft gekocht. En dan krijg je als eenvoudige baggerjongen net iets meer status.

Ik was natuurlijk geïnteresseerd in die dubbele achternaam. En volgens de Nederlandse Familienamenbank komt deze naam momenteel alleen in De Bilt en in Dordrecht voor.

Bent u benieuwd naar uw eigen familienaam en wat achtergronden er omheen, raadpleeg dan https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/

Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer om ouders de mogelijkheid te bieden -net als o.a. in Spanje- om hun kinderen de achternaam van beide ouders te geven. Dat geldt dan wel voor alle kinderen uit het gezin en de schrijfwijze wordt dan zonder verbindingsstreepje; dat is alleen in gebruik bij echtelieden.

Voor de nieuwe foto heb ik een paar eenvoudige geitjes bereid gevonden te poseren. Weet u waar deze beestjes hun fraaie onderkomen hebben?

Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.

Afbeelding
advertentie
advertentie