De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (67)

13 mei 2022 om 14:22 Activiteiten

SLIEDRECHT Heeft u wel eens van de Coloradokever gehoord? Dit beestje is eind 19e eeuw een enorme plaag in Amerika. Want ze voeden zich met de bladeren en bloemen van de aardappelplant. In de winter zitten ze verstopt onder de grond en in de lente komen ze tevoorschijn en leggen honderden eitjes. En dat hongerige nageslacht kan zo een complete aardappeloogst vernietigen.

door Albert de Coster

In de eerste wereldoorlog kwamen met de Amerikaanse militairen ook zakken met aardappelen mee en op die manier kwamen de beestjes in Europa. En tegen het begin van de 2e wereldoorlog hadden ze ook Nederland bereikt. Een ramp dreigde.

Nu zult u zich afvragen wat heeft dat gegeven met deze rubriek te maken. Er is een link met de vorige zoekfoto. Namelijk het volgende: In mei 1943 gaf burgemeester Popping - die later vervangen werd door een NSB burgemeester - een viertal mannen uit ons dorp de bevoegdheid om aardappelvelden in Sliedrecht en in de Biesbosch te controleren en te bespuiten met calciumarsenaat om de Coloradokever te bestrijden. Deze bevoegdheid was een dekmantel om zo contacten te onderhouden met onderduikers en mensen in het verzet.

In de boeken die over de Liniecrossers en het verzet rond Sliedrecht zijn geschreven is hun ondergrondse werk nooit ter sprake gekomen. Blijkbaar liepen ze hier ook later niet mee te pronken.

Ik vond deze informatie in mijn mailbox naar aanleiding van de zoekfoto van 5 mei. Bij de mail zat een foto van twee mannen (waarschijnlijk de opa en een oom van de inzender) en een keurig ingelijste brief van burgemeester Popping waarop hun aanstelling staat vermeld. Mochten er instanties zijn die in contact willen komen met de inzender, dan wil ik daarin natuurlijk bemiddelen.

Het bekendste verzetsbolwerk in Sliedrecht zat in de kelder onder het pand aan Molendijk 16: De Wilgenhorst. In de kelders was het hoofdkwartier van de Liniecrossers, terwijl recht boven hen Duitsers waren ingekwartierd. De Liniecrossers staken zo’n 374 keer tussen bezet en bevrijd gebied over en namen mensen, medicijnen en inlichtingen mee. In november 2019 is op dat adres boven de ingang een glazen afbeelding van het beeld van het Albrechtplein geplaatst.

Voor de nieuwe zoekfoto: het is echt een plek voor ouden van dagen die van hun welverdiende AOW genieten. Mailen kan naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie