Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Proef de stilte

4 april 2024 om 14:03 Column Echt Sliedrechts

Vorige week was het de zogenoemde ‘stille week’. Dat wil zeggen dat in veel kerken er aandacht was voor het lijden van Christus en het lijden in de wereld. In onze kerk was er bijvoorbeeld elke avond een korte stilteviering, met zang, een Bijbelgedeelte, een korte overdenking en momenten van stilte. Het bijzondere van de vieringen in die week is dat mensen in stilte de kerkzaal binnenkomen en deze na afloop ook weer in stilte verlaten. Dat maakt veel indruk. Traditioneel wordt de dienst op Goede Vrijdag het drukst bezocht.

Eerlijk gezegd is voor mij als dominee de ‘stille week’ juist een drukke week, omdat ik vaker voorga. De vrije paasmaandag was dan ook erg welkom. Tegelijkertijd geniet ik van die momenten van stilte. Die stille week hééft wat. Waar vind je dat nog in deze hectische tijd? Mensen roepen van alles door elkaar heen. Wie neemt nog de tijd om te luisteren? De kerk is een plek waar je mag leren luisteren. Dat klinkt misschien raar uit de mond van iemand die in de kerk juist veel aan het woord is, maar ik bedoel het bloedserieus. Als ik niet dagelijks de stilte zoek, heb ik niets te vertellen. Volgens mij is de vastenmaand ramadan voor moslims net als de veertigdagentijd in kerken bedoeld als een periode van bezinning en verstilling.

Dat doet me denken aan die keer dat ik enkele dagen doorbracht in Abdij Koningshoeven bij Tilburg (waar het La Trappe bier gebrouwen wordt). Kloosters hebben de stilte bewaard alsof het goud is. In een samenleving vol praatgrage mensen en over elkaar heen buitelende meningen is daar ‘schreeuwende’ behoefte aan. Ik kan het iedereen aanraden. Gewoon een paar dagen je terugtrekken. Zesmaal per dag maak je een dienst mee met de monniken die daar wonen. Bij de maaltijd wordt er in stilte gegeten. Als je daar eenmaal van geproefd hebt, dan smaakt dat naar meer. Vooral die mensen die altijd met hun weerwoord klaarstaan, zouden eens met de monniken mee moeten lopen. Het zou hun goeddoen. In de Bijbel staat dat ieder mens zich moet haasten om te luisteren, maar traag moet zijn om te spreken. De brouwers van La Trappe hebben er hun reclameslogan van gemaakt: ‘Proef de stilte.’ Denk daar maar eens over na. In stilte.

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie