Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Twee kerken worden één

Column

Het is natuurlijk maar een kleine gebeurtenis. Het speelt zich af in de marge. Zeker als je het vergelijkt met de enorme problemen in de samenleving en in de wereld. Maar toch, ik vind het fijn om dit bericht te delen.

Aanstaande zondag gaan twee kerken in Sliedrecht samen verder als één nieuwe gemeente. Het gaat om de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, en de Nederlands Gereformeerde Kerk. Ik deelde daar al eens iets over. Dat was in 2017 (58 columns geleden). Toen hadden we namelijk onze eerste gezamenlijke dienst. Nu zijn we zo ver naar elkaar toe gegroeid dat we helemaal één zijn.

Ruim vijftig jaar geleden waren deze twee gemeenten één geloofsgemeenschap. Maar er kwam verwijdering. Standpunten lagen zo ver uit elkaar dat men zei: ‘We kunnen niet samen verder’. Wat heeft dat veel verdriet gegeven. Geen reclame voor het geloof. Zulke berichten hoor je nogal eens. Vaak zijn in de geschiedenis kerken gescheurd. En het gaat maar door. Hoeveel kerken zijn er niet, alleen al in ons dorp? Logisch dat veel mensen de kerk de rug toe keren, denk ik dan. Misschien – niet altijd – keren ze ook wel God de rug toe, omdat ze denken: ‘Moet je zien, die christenen maken er maar een potje van!’ Beschamend.

Maar het omgekeerde komt dus ook voor, gelukkig. En daar hoeven wij ons echt niet voor op de borst te kloppen. Ik zie het meer als een prachtig geschenk van hogerhand. Aanstaande zondag gaan we dat dankbaar vieren. En dan begint het natuurlijk pas. Het is net als met twee mensen die gaan trouwen. Dan leer je elkaar pas echt goed kennen. In de praktijk zal moeten blijken wat het allemaal waard is. Dan zal blijken of er van de onderlinge liefde waarover gepreekt wordt, wat te zien is. Bovendien willen we als gemeente graag van betekenis zijn voor de mensen om ons heen. Uitdagingen genoeg! Maar eerst gaan we het feest van de hereniging vieren.

Geert van Dijk

advertentie
advertentie