Ben van der Plas.
Ben van der Plas. Marjanne Dijkstra
Gemeenteraadsverkiezingen

Van der Plas: ‘Nul uit de pijp van Chemours’

11 maart 2022 om 17:00 Politiek Dossier Chemours

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Ben van der Plas (64), lijsttrekker van de Partij van de Arbeid centraal.

door Marjanne Dijkstra

In 2003 werd Van der Plas lid van de Partij van de Arbeid. ,,Het was in de nasleep van de moord op Pim Fortuyn. Omdat ‘links’ zo’n beetje van alles de schuld kreeg, ben ik uit pure nijd lid geworden van de PvdA. Ik ergerde me aan al die ongefundeerde beschuldigingen. Ik stemde al heel lang op de PvdA en na de opkomst van Wouter Bos, toen nog fris en jong, ben ik actief geworden in de plaatselijke politiek.”

WETHOUDERSCHAP Van der Plas was vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wethouder voor de Partij van de Arbeid, maar begin 2020 besloot hij af te treden. ,,Het was absoluut een hele interessante en leuke baan, maar het is niet iets dat je ‘even’ doet. Je moet altijd op scherp staan en ik ben vrij perfectionistisch. Ik was niet tevreden met hoe ik die functie invulde, kon ook m’n draai niet helemaal vinden. Het wethouderschap bleek gewoon niet iets voor mij en dat moet je dan ook kunnen toegeven, vind ik. Ik baalde wel ontzettend dat het me niet lukte, maar het was echt de beste keuze die ik op dat moment kon maken. Ik kreeg daarmee wel weer een enigszins geregeld leven en mijn vrije tijd terug. Dat duurde trouwens niet heel lang, want een aantal maanden later besloot fractievoorzitter Anton Huijzer te verhuizen naar een andere gemeente en kwam door zijn vertrek mijn naam weer bovendrijven als zijn opvolger. Ik heb mijn leven nu een beetje anders ingedeeld. Ik werk een dag minder als ambtenaar bij de gemeente Molenlanden en die extra vrije dag geeft me veel rust.” Kort na het vertrek van Van der Plas klapte de coalitie en moest PRO Sliedrecht vertrekken. Ook dat kostte een wethouder en die post werd anders ingevuld. Een hectische en vervelende periode voor alle betrokkenen, concludeert Van der Plas.

CHEMOURS De woningmarkt moet zich volgens Van der Plas meer richten op starters en éénpersoonshuishoudens. ,,Er is lang gedacht dat, als de ‘babyboomgeneratie’ er niet meer zou zijn, de behoefte aan woningen weer af zou nemen. Maar inmiddels blijkt dat de woningbehoefte juist groter wordt omdat mensen langer zelfstandig blijven wonen en daarvoor vaak geen passende woonruimte kunnen vinden. Het gevolg daarvan is weer dat er weinig doorstroming is, waardoor vooral jongeren geen betaalbare woning kunnen vinden. Daar moet heel snel iets aan worden gedaan. De woningvoorraad in Sliedrecht moet in balans zijn. Daar moeten we ook bij nieuwbouwprojecten rekening mee houden. Daarnaast moeten we stevig blijven inzetten op duurzaamheid. Inmiddels is een deel van het warmtenet aangelegd. Het is belangrijk dat we daarmee doorgaan, want op een bepaald moment is het gas op of onbetaalbaar geworden. Bij Chemours willen we stug vol blijven houden en er bovenop blijven zitten tot er ook werkelijk ‘nul-uit-de-pijp’ komt. Of dat de pijp gewoon helemaal verdwenen is, vinden we ook prima. Ik blijf het wonderlijk vinden dat een chemische fabriek in deze omgeving staat. Hij levert gewoon teveel gezondheidsrisico’s op. Ten aanzien van de zondagsrust vinden wij dat de belemmeringen op recreatief en economisch gebied weggenomen zouden moeten worden en dat winkeliers zelf mogen bepalen of ze op zondag open zijn of niet. Dit neemt niet weg dat ik het zelf wel prettig vind dat er ten minste één dag in de week is dat ons jachtige leven in een iets lagere versnelling wordt gezet. Wanneer de verkiezingen geslaagd zijn? Als er een hogere opkomst is dan de vorige keer. En we hebben nu twee zetels in de raad. Een bescheiden winst zou mooi zijn om zo het werk van de Partij van de Arbeid in Sliedrecht voort te zetten.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie