Afbeelding
CDA Sliedrecht
Raadspraat

Dupe

Column

Tijdens de boodschappen stond ik bij de bakker naast een gepensioneerde man met zijn kleinzoon. Deze man haalde wekelijks dezelfde bestelling en betaalde gepast contant. Die dag 5 februari 2022 bleek zijn bestelling iets meer te kosten en de man reageerde geschokt en emotioneel met de zin “Mevrouw hoe kan dat nu? Mijn inkomen is niet gestegen”. Dit was voor mij het eerste signaal en is me tot de dag van vandaag bijgebleven.

Voor de minima zijn deze tijden nog zwaarder dan anders. De groep met een middeninkomen die tot voor kort redelijk goed konden rondkomen, komen steeds vaker niet rond zonder te bezuinigen of hun spaargeld te gebruiken. De middeninkomens zijn vooral huishoudens met 2 inkomens en treft veel gezinnen. Er wonen ongeveer 5800 kinderen van 0-18 jaar in Sliedrecht. Deze kinderen mogen niet de dupe worden van betalingsproblemen en schulden.

Twee van de drie huishoudens heeft een middeninkomen. Deze mensen ontvingen niet de €800 aan energiecompensatie. Daarvoor mocht je niet meer verdienen dan €1300 per maand. Bijvoorbeeld de man bij de bakker, hij heeft heel zijn leven hard gewerkt voor een goed pensioen. Nog een voorbeeld van een alleenstaande ouder met een inkomen van ruim €1400 en dan voor haar brugklasser boeken, laptop en kamp moet betalen, dit kost €1000. Het zijn niet alleen de boodschappen die duurder zijn, maar ook de energiekosten en de brandstofprijzen om naar het werk te gaan of om de kinderen naar locaties te brengen die niet met de fiets of lopend bereikbaar zijn.

Gelukkig heeft die gepensioneerde man die dag zijn bestelling meegekregen voor de ‘oude’ prijs door de meelevende bakker. Voor de alleenstaande moeder kwam de hulp uit haar groep vriendinnen en zo kon haar zoon toch ook mee op kamp en nieuwe vrienden maken.

Wat als je geen recht hebt financiële hulp? Dan kun je dit zelf proberen uit te zoeken, maar wij in Sliedrecht hebben het Bonkelaarhuis. Hier kan iedereen terecht dus ook de mensen die nergens recht op hebben maar wel in de financiële problemen komen door de enorme prijsstijgingen.

CDA Sliedrecht komt niet alleen op voor de minima, maar komt ook op voor de middeninkomens. Tijdens de raadsvergadering van 20 september heb ik een motie vreemd specifiek gericht op de middeninkomens “Help Sliedrecht de winter door” ingediend en deze is aangenomen met 16 voor en 3 tegen. Vooral tijdens de wintermaanden zullen de rekeningen hoog zijn, de verwarming moet aan, december is een dure maand door de feestdagen. Ik blijf mij de komende weken inzetten voor dit thema voor iedereen, en vooral voor onze kinderen!

Priscilla Kraaijeveld-le Pair, CDA Sliedrecht

advertentie
advertentie