Fijke Mulder van Helpende Handen in Woerden.
opdr 16438
Fijke Mulder van Helpende Handen in Woerden. opdr 16438 SGPCU
Raadspraat

OZB-verhoging

16 november 2022 om 14:36 Column

Op dinsdag 8 november 2022 stonden de algemene beschouwingen op de agenda. Deze stonden traditiegetrouw in het licht van de begroting van het komende jaar, 2023 dus. Dit keer was er nog een ander belangrijk document onderdeel van deze beschouwingen. Het College Werk Programma (CWP). In het CWP maakt het college duidelijk wat zij in de periode 2022 – 2026 wil gaan doen. Het zal u niet verbazen dat, gelet op de Koers 2030, er in de komende jaren een hoop ontwikkelingen op Sliedrecht afkomen. Het is dan ook heel mooi dat de begroting unaniem is vastgesteld en dat de begrotingswijziging als gevolg van het CWP met 16 van de 21 stemmen is aangenomen. Deze stemmingsuitslagen geven aan dat er binnen de raad breed draagvlak is voor de plannen die het college heeft. Dat is fijn en geeft vertrouwen voor de toekomst. Dit neemt niet weg dat er in de toekomst veel werk verzet moet gaan worden.

De eerder genoemde begrotingswijziging heeft echter ook een minder fijne kant. Er is met deze begrotingswijziging namelijk een OZB-verhoging vastgesteld. Natuurlijk vinden wij, als fractie van SGP-ChristenUnie, deze OZB-verhoging van 6% in 2024, 2025 en 2026 vervelend. Sliedrecht staat nu als nummer 3 genoteerd op de lijst van goedkoopste gemeenten van Nederland, een plek om trots op te zijn! Na doorvoering van de verhogingen zullen we ergens rond de 15e plek uitkomen. Voor het gemak is er hierbij van uitgegaan dat de andere gemeenten geen OZB-verhoging doorvoeren, niet echt realistisch volgens ons. Kortom, ondanks deze verhoging zullen we een relatief goedkope gemeente blijven.

Kort gezegd wordt de OZB-verhoging doorgevoerd om twee redenen. Allereerst omdat er in Sliedrecht van alles gebeurt en staat te gebeuren om de Koers 2030 te realiseren: woningen worden gebouwd en Sliedrecht beter ontsloten met een extra Noord-Zuidverbinding. De tweede reden is dat de gemeente Sliedrecht gekort wordt op de uitkering van het Rijk. Deze week heeft het kabinet ook steun uitgesproken voor de woningbouwplannen. Dat laatste is erg fijn en betekent dat het realiseren van de Koers 2030 kan rekenen op een royalere bijdrage van 21 miljoen van het rijk..

Onze fractievoorzitter, Kees Ippel, wenste het college, de ambtenaren en de raad bij het vele werk wat voorligt Gods Zegen mag ontvangen. Graag herhaal ik hier deze wens en breid ik die daarnaast uit naar u als inwoners/lezers!


Fijke Mulder, raadslid namens de SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie